Skip to main content
Inspiratie - Frankwatching artikel: newsroom 4 misverstanden

Newsrooms bij gemeenten: de 4 grootste misverstanden.

Een newsroom binnen een gemeente klinkt als een goed idee. Maar wat betekent het eigenlijk écht? En misschien nog belangrijker: wat betekent het niet?

In 2018 werd de newsroom een hype binnen overheidscommunicatie. Inmiddels zijn we jaren verder en zien we dat de term nog steeds voor veel interpretatie vatbaar is. De newsroom wordt soms gezien als een ruimte met een bordje op de deur, soms als een dagelijkse nieuwsupdate (‘de tamtam’), en soms als een extra taak voor de afdeling Communicatie. Maar een newsroom die echt werkt, is méér dan dat.

Een newsroom is niet alleen een plek, maar vooral een manier van werken. Het brengt interne en externe communicatie bij elkaar, verbindt afdelingen en maakt samenwerking mogelijk. Het is een structurele aanpak om als gemeente écht in dialoog te gaan met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties.

Toch bestaan er hardnekkige misverstanden over de newsroom. In ons artikel benoemen we er vier die we vaak tegenkomen. Bijvoorbeeld de gedachte dat een newsroom alleen een communicatie-aangelegenheid is, of dat het voldoende is om dagelijks een overzicht te delen van online gesprekken zonder opvolging.

Wil je weten welke andere misvattingen er zijn en hoe een newsroom wél impact kan maken? Lees ons volledige artikel hier.